کرهایها میعانات گازی استرالیا را جایگزین ایران کردند
به گزارش پایگاه اطلاعات و فن آوری فراساحل به نقل از میز نفت ، هنوز چند ماه به آغاز تحریمهای نفتی فرصت باقی است، اما براساس آمارهای موسسات بینالمللی انرژی میزان صادرات نفت خام و میعانات گازی کشورمان به کره جنوبی در ماههای اخیر و همزمان با خروج آمریکا از برجام کاهش چشمگیری یافته است و حتی برخی منابع از توقف کامل آن خبر میدهند.
کره جنوبی بزرگترین خریدار میعانات گازی ایران است، به گونهای که براساس آمارهای گمرک، پارسال بیش از ۵۵ درصد از این محصول کشورمان راهی این کشور آسیایی شده بود.
براساس آمارهای رسمی وزارت نفت، متوسط میزان صادرات میعانات گازی کشورمان در سال گذشته، ۴۲۸ هزار بشکه در روز بوده است. براساس گزارش پلاتس، بزرگترین واردکننده میعانات گازی ایران به دنبال واردات از قطر، لیبی و منابع دیگر است.
نشریه پلاتس در گزارش اخیر خود آورده است شرکت Hanwha Total که بزرگترین واردکننده میعانات گازی ایران است، به دنبال واردات از قطر، لیبی و منابع دیگر است. این شرکت در نیمه اول امسال ۱۵.۹۲ میلیون بشکه میعانات گازی از ایران وارد کرد و اکنون واردات خود از ایران را به میزان یکسوم کاهش داده است. این شرکت همچنین میتواند مستقیماً نفتا وارد کند زیرا واردات میعانات گازی را با هدف تولید نفتا برای خوراک انجام میدهد.
همچنین شرکت SK Innovation نیز واردات میعانات گازی از ایران را به نصف رسانده و در ششماهه امسال حدود ۱۴.۹۶ میلیون بشکه وارد کرده است.درعوض، واردات میعانات گازی این شرکت از قزاقستان و روسیه افزایش یافته است. به علاوه، شرکتهای مرتبط با Hyundai نیز واردات خود از ایران را به میزان یکچهارم کاهش داده و به حدود ۱۸.۶۸ میلیون بشکه در شش ماه اول سال رساندهاند.
براساس گزارش این نشریه بین المللی معتبر، میزان واردات میعانات گازی از ایران در هفت ماه اول امسال حدود ۵۵.۷۹ میلیون بشکه معادل ۳۱۰ هزار بشکه در روز بوده است که افت بیش از یک سوم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل را نشان میدهد. آمارهای گمرک کشورمان هم حاکی از کاهش ۲۶ درصدی میزان صادرات میعانات گازی در فصل بهار امسال در مقایسه با فصل بهار سال گذشته است.
شرکت Hanwha Total پس از کاهش خرید میعانات گازی از ایران به دنبال خرید میعانات گازی از آمریکا و استرالیا است به طوری که کره جنوبی واردات میعانات گازی خود را از استرالیا افزایش داده است و دو محموله ۶۵۰ هزار بشکه میعانات از این کشور وارد کرده است.
مسئولان این شرکت رسما اعلام کرده اند به دلیل آینکه میعانات گازی استرالیا همانند ایران است از این به بعد قصد دارند تا میعانات گازی خود را از این کشور وارد کنند.
این شرکت اعلام کرده است همچنین بخش دیگری از میعانات گازی خود را از آمریکا وارد خواهد کرد هرچند که میعانات گازی استرالیا زودتر به دستشان خواهد رسید.
این گزارش حاکی است هنوز تا آغاز تحریم ها فرصت با قی است اما ظاهرا مسئولان صنعت نفت ایران دست روی دست گذاشته و راهکاری برای برخورد با تحریمهای نفتی ارائه نمیدهند.
باید گفت هرچند که با راهاندازی پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس که بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی در خاورمیانه است، روزانه حدود ۳۶۰ هزار بشکه میعانات گازی در این پالایشگاه مورد استفاده قرار میگیرد و بخش اعظمی از میعانات گازی تولید در پارس جنوبی توسط این پالایشگاه مورد استفاده قرار میگیرد و نسبت به تحریمهای گذشته مشکلات شدیدتری در این حوزه گریبانگیر کشور نخواهد شد، اما باز بخشی از میعانات گازی تولیدی در پارس جنوبی بدون مشتری باقی میماند که میتواند مشکل آفرین شود و باید هزینههای گزافی صورت گیرد تا این میعانات ماهها در نفتکشها ذخیره سازی شود، زیرا عدم استخراج میعانات گازی میتواند منجر به قطع تولید گاز در کشور شود.
برخی از کارشناسان صنعت نفت معتقدند با راه اندازی بورس نفت می توان اولویت را به فروش میعانات گازی داد، تا بخش خصوصی از طریق اعتبار و قدرت چانه زنی که با خریداران و پالایشگاه ها دارند، میعانات گازی ایران را که غیر قابل شناسایی و رد گیری است به فروش رسانند.
نکته قابل توجه این است که فروش میعانات گازی از طریق بورس می تواند منجر به افزایش قیمت آن نیز شود و دیگر نیازی نیست برای فروش آن تخفیف قائل شد.
برای همین انتظار می رود مسئولان شرکت ملی نفت هرچه سریعتر تصمیم خود را برای عرضه میعانات گازی در بورس نفت بگیرند و مانع از ایجاد مشکلات بعدی شوند.