نشانه های موجود برای پایان یافتن عمر توافق نفتی
نشانه های موجود در بازار جهانی نفت حاکی از هشدار برای پایان توافق نفتی اوپکی ها برای فریز و جلوگیری ازافزایش تولید نفت است.
به گزارش پایگاه اطلاعات و فن آوری فراساحل به نقل از نفت،انرژی و اقتصاد،به نقل از نکونیوز: افزایش تنش ها در منطقه خلیج فارس با دو رویداد مهم، طی روزهای اخیر به افزایش نسبی قیمت نفت منجر شده است. از یک سو حمله انصارالله یمن به عربستان و افزایش تنش لفظی بین عربستان سعودی و ایران به عنوان دو تولیدکننده بزرگ نفت جهان و از سویی دیگر تنش های داخلی در عربستان که به تسویه حساب های سیاسی به بهانه تخلفات مالی شباهت دارد دو عامل افزایش نسبی قیمت نفت بودند. هرچند تجربه سه سال اخیر، از زمانی که قیمت نفت به زیر ۱۰۰ دلار سقوط کرد، حاکی از آن است که نفت نسبت به تنش های جهانی و منطقه ای تا حدی مصونیت پیدا کرده و اثرگذاری تحولات سیاسی بر روی نفت، چندان درازمدت نیست که شاید یکی از دلایل آن گستردگی حوزه تولید نفت جهان و افزایش قدرت تولید کشورهای تولیدکننده نفت در خارج از اوپک بویژه روسیه و آمریکا باشد.
افزایش نسبی قیمت نفت به حدی که حداقل ۱۰ دلار بالاتر از پیشبینی قیمت آن در بودجه کشورهای تولیدکننده نفت در سال ۲۰۱۸ است موجب شده این احتمال که توافق نفتی اعضای اوپک برای حفظ سقف تولید، پایدار بماند کاهش یابد. بویژه با توجه به اینکه در ماههای اخیر برخی تولیدکنندگان نفت اوپک بویژه عراق، خود را نسبت به این توافق چندان پایبند نشان نداده اند.
اما نشانه مهم دیگری هم وجود دارد که می تواند حاکی از پایان توافق نفتی اوپک باشد و ان افزایش تولید نفت شیل در آمریکاست. افزایش قیمت نفت، تولید نفت شیل در برخی از مناطق آمریکا را که به دلیل کاهش قیمت نفت و فقدان سود تولید – به دلیل هزینه بالای تولید نفت شیل در این مناطق – متوقف کرده بود، می تواند مجددا افزایش دهد و این به معنای افزایش عرضه به بازار است. در چنین شرایطی راهکار تجربه شده برخی تولیدکنندگان نفت اوپک بویژه عربستان که چهار سال پیش نیز آن را در دستور کار قرار دادند، افزایش عرضه نفت به بازار است تا مانع از گرفتن سهم بیشتری از بازار نفت جهان توسط نفت شیل شوند. اگر روند افزایشی قیمت نفت، حتی به میزان اندک فعلی تداوم یابد، افزایش تولید نفت شیل دور از انتظار نخواهد بود.