مهم ترین پروژه های نفتی ۲۰۱۷
با کاهش قیمت جهانی نفت، بسیاری از پروژه های مهم صنعت نفت به رکود و توقف کامل فرو رفتند و با شرایط فعلی قیمت بعید است که تحرک جدی داشته باشند. با این وجود در این گزارش هفت پروژه کلیدی صنعت نفت و گاز جهان مورد ارزیابی قرار می گیرد.
۱ – خط لوله ترکیش استریم
هزینه تقریبی ۱۵.۱ میلیارد دلار
زمان اجرا ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ میلادی
پس از فراز و نشیب های فراوان، دولتمردان روسیه و ترکیه بر سر اجرای این پروژه راهبردی به توافق رسیده اند. ۹۰۹ کیلومتر از این خط لوله در بستر دریای سیاه نصب خواهد شد. همچنین ۱۷۷ مایل از این خط لوله در مناطق خشکی اجرا می شود. ظرفیت انتقال سالانه گاز طبیعی این پروژه ۶۳ میلیارد مترمکعب تعیین شده است. کل بودجه ۱۵.۱ میلیارد دلاری این طرح توسط شرکت گازپروم تامین شده و در سال ۲۰۱۹ میلادی شاهد راه اندازی آن خواهیم بود.
۲ – میدان اگینا. نیجریه
هزینه ۱۶ میلیارد دلار
نخستین تولید ۲۰۱۸ میلادی
دولت نیجریه با تولید نفت خام به بزرگترین اقتصاد قاره سیاه تبدیل شده است. میدان اگینا در آب های فوق عمیق قرار داشته و فاصله آن از سواحل نیجریه ۱۳۰ کیلومتر است. شرکت توتال یک شناور FPSO در اواخر بهار سال جاری در این میدان مستقر خواهد کرد. بدین ترتیب تا پایان امسال، نخستین تولید این میدان روانه بازار می شود. ظرفیت نهایی تولید نفت این پروژه ۲۰۰ هزار بشکه تعیین شده است.
۳ – توسعه میدان تنگیز. قزاقستان
هزینه ۳۶.۸ میلیارد دلار
زمان اجرا ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۳ میلادی
عملیات توسعه فاز دوم میدان تنگیز از ابتدای سال جاری آغاز شده است. این میدان ششمین مخزن بزرگ نفتی دنیا بوده و از ذخیره بیش از ۳۵ میلیارد بشکه نفت درجا برخوردار است. هم اکنون نفت این میدان روانه روسیه می شود، اما دو مسیر خط لوله باکو- تفلیس-جیحان و یا انتقال نفت تولیدی به جنوب ایران به عنوان مسیرهای جایگزین، وجود دارد. با تکمیل این طرح در سال ۲۰۲۳ میلادی ۵۰۰ هزار بشکه به برداشت کنونی این میدان بزرگ افزوده می شود.
۴ – میدان لویاتان. آب های مدیترانه
هزینه ۴میلیارد دلار
زمان نخستین برداشت گاز ۲۰۱۹ میلادی
این میدان در سال ۲۰۱۰ میلادی کشف شد و در ۱۳۰ کیلومتری سواحل رژیم صهیونیستی قرار دارد. در این میدان ۱.۷ میلیارد بشکه نفت و ۳.۴ تریلیون متر مکعب گاز قابل برداشت کشف شده است. در سال ۲۰۱۹ میلادی، نخستین تولید از این میدان انجام می شود.
۵ – شناور اف ال ان جی پریلود. غرب استرالیا
هزینه ۱۰ تا ۱۲ میلیارد دلار
زمان نخستین تولید ۲۰۱۷ میلادی
در سال ۲۰۱۷ میلادی، بزرگترین شناور اف ال ان جی دنیا با نام پریلود در میدان بروس استرالیا مستقر خواهد شد. عرشه این شناور برابر با مساحت چهار زمین فوتبال بوده و مخازن ذخیره سازی ال ان جی آن از حجمی برابر با ۱۷۵ استخر شنای المپیک برخوردار است. ظرفیت سالانه این پروژه تولید ۵.۳ میلیون تن مایعات و میعانات است. شرکت شل مجری این طرح است.
۶ – فاز دوم کلیر ریج . دریای شمال
با وجود انتشار اخبار ناامیدکننده متعدد در مورد آینده میادین دریای شمال، این پروژه در ۷۵ کیلومتری سواحل شتلند دریای شمال با ۸ میلیارد بشکه ذخیره در حال توسعه فاز دوم است. شرکت بریتیش پترولیوم مجری این پروژه بوده و تولید نهایی آن ۱۲۰ هزار بشکه در روز است. اجرای روش های پیشرفته افزایش ضریب بازیافت باعث گردیده که تا سال ۲۰۵۰ میلادی، شاهد تولید از این طرح باشیم.
۷ – فاز دوم میدان شاه دنیز. آذربایجان
میدان گازی شاه دنیز بزرگترین میدان گاز طبیعی کشور آذربایجان بوده و ذخیره آن ۱۰۰ تریلیون فوت مکعب اعلام شده است. در این طرح ۵۰۰ کیلومتر خط لوله زیردریایی نصب خواهد شد. ظرفیت سالانه تولید این طرح ۱۰.۸ میلیارد متر مکعب بوده و میدان شاه دنیز از اهمیت بالایی در تامین امنیت انرژی اروپایی ها برخوردار است. فراموش نکنید که بخش قابل توجهی از خوراک خط لوله های قفقاز جنوبی، تاپ و تاناپ از این پروژه تامین خواهد شد.
منبع: عصرنفت