یک شرکت هندی از میدان گازی فرزاد ب تا میدان نفتی سوسنگرد
شرکت توسعه صنایع نفت و گاز گسترش ایرانیان (ایدرو اویل) و شرکت هندی او ان جی سی ویدش برای همکاری و مشارکت در توسعه میدان نفتی سوسنگرد تفاهمنامه امضا کردند. این شرکت هندی گزینه جدی برای توسعه میدان گازی فرزاد ب نیز است و اختلاف نفتی ایران و هند در ماههای گذشته، حول پیشنهاد این شرکت برای توسعه فرزاد ب شکل گرفته بود.
به گزارش پایگاه اطلاعات و فن آوری فراساحل به نقل از نکونیوز، «نصراله زارعی» مدیرعامل شرکت توسعه نفت و گاز گسترش ایرانیان (ایدرو اویل) پس از پایان مراسم امضای تفاهمنامه همکاری و مشارکت در توسعه میدان نفتی سوسنگرد اظهار داشت: با توجه به عقد تفاهمنامه مشابه با شرکت روسی «زاروبژ نفت»، هدف از انعقاد تفاهمنامه مشابه دیگر با شرکت او ان جی سی ویدش هند، امکان تشکیل کنسرسیوم و همچنین پیشبینی نتایج مذاکرات است.
وی در خصوص فرایند طرح توسعه میدان نفتی سوسنگرد افزود: پس از امضای تفاهمنامه مطالعه توسعه میدان نفتی سوسنگرد با مشارکت شرکت ملی نفت ایران و اخذ اطلاعات فنی، مطالعات بالادستی میدان توسط کارشناسان ایدرو اویل و شرکت «هات اینجینرینگ اتریش» (HOT ENG) به عنوان مشاور در تهیه طرح جامع توسعه (MDP) در دستور کار قرار گرفت.
به گفته مدیرعامل ایدرو اویل، با اقدام های صورتگرفته پیش بینی می شود اواخر اسفند ماه امسال پیشنهاد فنی توسعه میدان این میدان نفتی از سوی ایدرو اویل به شرکت ملی نفت ایران ارائه شود.
زارعی در ادامه با بیان ضرورت جذب سرمایه گذار و انتخاب شریک معتبر خارجی، افزود: در ماه های گذشته شرکت ایدرو اویل با شرکتهای متعددی که دارای اعتبار لازم در این حوزه اند، مذاکره کرده و نتیجه مذاکرههای اولیه منتهی به عقد تفاهمنامه همکاری و مشارکت با شرکت زاروبژ نفت روسیه و او ان جی سی ویدش هند شده است.
وی خاطرنشان کرد: در مذاکره های صورت گرفته بین ایدرو اویل و این شرکت هندی همانند تفاهمنامه امضا شده با زاروبژ نفت روسیه، موافقت شد کارگروه تخصصی مشترک در اسرع وقت تشکیل و در صورت جمع بندی و توافق نهایی، شرکتها به اتفاق هم برای مذاکره و اخذ قرارداد توسعه با شرکت ملی نفت ایران اقدام کنند.
زارعی سپس در خصوص مشخصات میدان نفتی سوسنگرد و توان تولید در میدان نفتی سوسنگرد، گفت: میدان نفتی سوسنگرد در ۴۵ کیلومتری شهر اهواز واقع شده و جزو میدانهای اکتشافی جدید است که بر اساس برآوردهای اولیه توان تولید حدود ۳۰ هزار بشکه در روز در ۲ فاز توسعه را خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت ایدرو اویل، برآورد اولیه میزان سرمایه گذاری مورد نیاز در میدان نفتی سوسنگر را ۹۰۰ میلیون دلار اعلام کرد.
میدان نفتی سوسنگرد در ۴۵ کیلومتری شمال غرب شهر اهواز و ۲۰ کیلومتری جنوب غربی میدان اهواز در منطقه دزفول شمالی و در جنوب خط جبهه چینهای زاگرس واقع شده است. این میدان در جنوب میدان بند کرخه و شمال شرقی میدان جفیر واقع شده و امتداد ساختاری آن مشابه میدان های نفتی منصوری و آب تیمور است.
سابقه حضور او ان جی سی ویدش در ایران
پیش از این رسانههای هندی خبر داده بودند که یک تیم از مسئولان شرکت او ان جی سی ویدش، در تهران حضور خواهد مییابد تا در مورد توسعه بالادستی میدان گازی فرزاد ب با مقامات ایرانی دیدار کند. پیشنهاد هندیها این است که شرکت او ان جی سی ویدش تنها توسعه بالادستی میدان گازی فرزاد ب را انجام دهد و بازاریابی گاز تولیدشده از این میدان را به طور کامل به ایران واگذار کند.
یکی از مسئولان این شرکت به رسانههای هندی گفته بود که برآورد اولیه آنها این است که توسعه بالادستی میدان گازی فرزاد ب به ۶.۲ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز دارد، اما میزان نهایی و قطعی این سرمایهگذاری تنها پس از مذاکره با مسئولان ایرانی مشخص خواهد شد. به گفته رسانههای هندیها، پیشنهاد شرکت او ان جی سی ویدش این است که یک چاه توصیفی در میدان گازی فرزاد ب حفر کند و با ارزیابی عملکرد این چاه توصیفی، هزینه نهایی سرمایهگذاری را اعلام کند.
مقامات ایرانی میگویند که توسعه بالادستی میدان گازی فرزاد ب نباید به بیش از ۵.۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز داشته باشد.
شرکت هندی او ان جی سی ویدش، سال گذشته اعلام کرده بود که بهترین پیشنهاد خود مبنی بر سرمایه گذاری ۱۱ میلیارد دلاری در توسعه میدان گازی فرزاد ب و ایجاد زیرساخت های لازم جهت صادرات گاز این میدان را به تهران ارائه کرده، اما ایران به دلیل اختلاف نظر بر سر قیمت گذاری گاز، از اعطای امتیاز توسعه این میدان به شرکت هندی خودداری کرد.
در ماه فروردین سالجاری بود که وزارت نفت هند از پالایشگاههای این کشور خواست تا واردات نفت خود از ایران را ۲۰ درصد کاهش دهند. پیش از این که این دستور وزارت نفت هند، آتش اختلافات نفتی ایران و هند را شعلهور کند، کمتر کسی گمان میکرد که اصلاً ایران و هند در زمینه همکاریهای اقتصادی با هم اختلافی داشته باشند. همگان انتظار داشتند که ایران و هند در دوره پس از لغو تحریمها شرکای مطمئنی برای یکدیگر باشند و سطح روابط خود را به شدت گسترش دهند.
همه چیز از نزاع بر سر توسعه میدان گازی فرزاد ب شروع شد. این میدان در سال ۲۰۰۸ توسط یک شرکت هندی به نام «او ان جی سی ویدش» کشف شده بود و هندیها از ایران میخواستند تا توسعه این میدان را به این شرکت هندی واگذار کند.
آخرین پیشنهاد این شرکت هندی که آنها آن را «بهترین پیشنهاد» نامیدهاند، یک طرح توسعه ۱۱ میلیارد دلاری است. از این میان، شرکت هندی گفته است که ۵.۸ میلیارد دلار در توسعه میدان سرمایهگذاری خواهد کرد و ۵ میلیارد دلار دیگر نیز هزینه احداث واحد ال ان جی و تبدیل گاز تولیدی در میدان به ال ان جی، خواهد شد.
اما وزیر نفت ایران در واکنش به طرح توسعه هندیها به صراحت گفت که طرح ارائه شده، هیچ عایدی مالی برای کشور ندارد و وزارت نفت تحت فشار، پروژه توسعه میدان مشترک گازی فرزاد ب را به هندیها اعطا نخواهد کرد. فرزاد ب، یک میدان گازی مشترک با عربستان سعودی است.
هند در پاسخ به عدم پذیرش طرح توسعه شرکت او ان جی سی ویدش، راه فشار بر ایران را انتخاب کرد و واردات نفت از ایران را کاهش داد. ایران نیز در تلافی اقدام هندیها، مهلت پرداخت پول نفت صادرشده به پالایشگاههای هندی را یکسوم کاهش داد و هزینه حمل و نقل نفت به این پالایشگاهها را افزایش داد. ایران که پیش از این به پالایشگاههای هندی ۹۰ روز مهلت میداد تا پول نفت خام خریداری شده از شرکت ملی نفت ایران را پرداخت کنند، در ماههای گذشته دوره پرداخت پول نفت خریداری شده را به ۶۰ روز کاهش داد. ایران همچنین تخفیف داده شده به مشتریان هندی خود را بابت حمل نقل نفت از ۸۰ درصد به ۶۰ درصد کاهش داد.