رشد عجیب تقاضای نفت در چین نشانه چیست؟
تقاضای آسیا برای نفت در ماه آوریل رکورد زد و ارزش نفت خام نسبت به سه سال گذشته افزایش داشته است. این درحالی است که نگرانی نسبت به آینده صنعت نفت در خاورمیانه ادامه دارد.
به گزارش پایگاه اطلاعات و فن آوری فراساحل به نقل از گروه ترجمه نکونیوز، عربستان سعودی یکی از تولید کنندگان اصلی نفت به دنبال افزایش قیمت نفت به ۸۰ تا ۱۰۰ دلار است و باعث به خطر انداختن ذخایر خاورمیانه شده است. بیشتر تحلیل گران به این امر اشاره دارند که شدت گرفتن تنش ها در خاورمیانه، بحران در ونزوئلا و کاهش عرضه نفت از سوی عربستان سعودی و دیگر تولید کنندگان جزو دلایل اصلی افزایش قیمت نفت خام برنت به مرز ۷۵ دلار، بالاترین سطح از سال ۲۰۱۴ تاکنون بوده است. با این وجود دلایل بنیادین نیز باعث بالا رفتن قیمت نفت شده است.
تقاضای بالا از سوی کشورهای آسیایی جزو آن است و به گفته موسسه اقتصادی بانکی گلدمن ساشزاین تقاضا باعث افزایش قیمت به میانگین ۸۰ دلار برای هر بشکه نفت خام شد.
بانک سرمایه گذاری جفریز در آمریکا اعلام کرد: «افزایش تنش در خاورمیانه احتمالا نقش مهمی در تفویت قیمت نفت داشته است، ولی ما معتقدیم بازار بسته نقش اصلی را دارد.» اطلاعات مبادلات تجاری در رویترز نشانگر آن است که واردات نفتی توسط کشورهای آسیایی این ماه بالاترین رکورد را داشته و چین بخش بزرگی از این عطش بیش از حد را به خود اختصاص داده است. تا پایان ماه آوریل ، چین احتمالا بیش از ۹ میلیون بشکه نفت خام در روز را وارد می کنند. که تقریبا ۱۰ درصد از مصرف جهانی و بیش از یک سوم از تقاضای کلی نفت آسیا است.
قیمت بشکه ای ۷۵ دلار نشانگر آن است که هزینه واردات نفت برای چین بیش از ۲۰ میلیارد دلار بوده است. این رکورد در زمانی رخ می دهد که به طور عادی فصل واردات در چین در ماه آوریل پایین است، ولی داده ها نشان می دهد نیاز چین به نفت بیش از سطح انتظارش بوده است. بانک آمریکایی گلدمن و ساشز در اعلامیه ای به مشتریان خود متذکر شد «تقاضای چین بسیار رشد داشته است و درحال حاضر بیشتر از میزان تخمین زده بوده است».
مایکل مایدن از موسسه مشاوره انرژی اسپکت می گوید خریداران چینی سال گذشته پس از کاهش ذخایر نفتی خود در حال خرید و انبار کردن مجدد هستند. بیشترین بخش تقاضای چین به دلیل ظهور پالایشگران غیردولتی است که اغلب با نام دیگهای بخار معروف هستند. آنها اقدام به واردات نفتی بیشتری کردند که باعث ثبت رکورد واردات نفت در چین شده است. به گفته مایدن «تعداد دیگهای بخار باعث ایجاد واحدهای تقطیر نفت خام شده و واحدهای درجه دوم نفت بیشتری را مصرف میکنند.همچنین ممکن است مقداری از این خریدها برای ذخایر استراتژیک نفتی باشد.» تحلیل گران معتقدند به جز دیگهای بخار و ذخیره مجدد، عملکرد اقتصادی چین قوی تر از سطح انتظار بوده است.
رشد اقتصادی چین ۶.۸ درصد بوده که نسبت به هدف ۶.۵ درصدی که در سال گذشته پیش بینی شده بود بیشتر بوده است. فضای حمایتی در چین یکی از دلایل اصلی تقاضا برای نفت بوده است. یکی از مشاوران انرژی موسسه وود مکنزی می گوید انتظار می رود تقاضای کلی چین امسال افزایش یابد. به گفته موسسه گلدمن ساشز، در دیگر مناطق ، رشد تقاضای جهانی نفت در نیمه اول سال ۲۰۱۸ نشان می دهد احتمال رشد بیشتر سطح تقاضا نسبت به سال ۲۰۱۰ وجود دارد. فشردگی بازار همچنین نشانگر رشد هزینه های خدمات انتقال سوخت در آسیا است. قیمت رسمی فروش نفت در کشورهای خاورمیانه افزایش یافته است.
با رشد تقاضا در جهان برخی از تحلیل گران معتقدند دلیل کمی وجود دارد که قیمت ها در این سطح باقی بمانند و امکان رشد بیشتر شده است. با وجود افزایش قیمت پالایشگاه های آسیا هنوز درحال فعالیت درسطوحی بالا و جذب سود هستند. احتمال کاهش واردات درمیان پالایشگاههای آسیایی کم است با این حال شرکت چینی Sinopec، بزرگترین پالایشگاه نفت آسیا، قصد کاهش عمیق در واردات نفت خام را دارد. بزرگترین پالایشگاه این شرکت ۴۶۰ هزار بشکه در روز مصرف دارد.
چندین فعال تجاری معتقدند این روند در ماههای می و ژوئن با احتمال کاهش واردات نفت خام از سوی چین بیشتر شود. صندوق بین المللی پول این هفته گزارش چشم انداز اقتصادی خود را منتشر کرد که در آن هشدار داده شده که محدودیت های تجاری چین و آمریکا تهدیدی بر رشد اقتصاد جهانی خواهد بود. موریس اوبستفلد مشاور ارشد اقتصادی صندوق بین المللی پول می گوید « چشم انداز محدودیت های تجاری و روابط معکوس تهدیدی بر خارج ساختن رشد از مسیرش است.» اگرچه موسسه گلدمن و ساشز به اندازه این سازمان جهانی نگران نیست اما از این امر بیمناک است که سنگینی ترس ازجنگ تجاری باعث افزایش قیمت نفت شود و رشد تقاضا شود.