بارگیری سکوی ۱۹A پارس جنوبی انجام شد
عملیات بارگیری سکوی ۱۹A پارس جنوبی به دست متخصصان داخلی در محل یارد خرمشهر انجام شد و ظرف ۱۵ روز آینده به محل نصب سکو حمل می شود.
به گزارش پایگاه اطلاعات و فن آوری فراساحل به نقل از شرکت ملی نفت به خرمشهر، حمیدرضا مسعودی مجری طرح توسعه فاز ۱۹ پارس جنوبی با اعلام این خبر گفت: سکوی ۱۹A دومین سکو از طرح های موسوم به ۳۵ ماهه است که تکمیل و بارگیری می شود.
وی با اشاره به توانمندی متخصصان فاز ۱۹ پارس جنوبی گفت: با نصب این سکو و نصب سکوی ۱۹C که در آبان ماه ۱۳۹۴ انجام شد، طرح توسعه فاز ۱۹ افتخار نصب نخستین و دومین سکوی طرح های موسوم به ۳۵ ماهه را از آن خود می کند.
سکوی ۱۹C هفته آینده راه اندازی می شود
مسعودی به راه اندازی سکوی ۱۹C طی یک هفته آینده خبر داد و گفت: سکوی ۱۹C که آبان ماه سال گذشته نصب شد، هفته آینده به بهره برداری می رسد و با برداشت روزانه ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گاز از این سکو در مجموع با برداشتی که از سکوی اقماری SPD۲ انجام می شود، روزانه ۱ میلیون فوت مکعب گاز به پالایشگاه فاز ۱۹ ارسال خواهد شد.
وی از مشکلات دوره تحریم در تأمین کالا برای ساخت، نصب و راه اندازی سکوها یاد کرد و گفت: در زمان تحریم ها مسأله تأمین کالا و انتقال ارز کار را برای ما و پیمانکاران دشوار کرده بود، اما با کم رنگ تر شدن تحریم، حمایت های وزارت نفت، شرکت ملی نفت، هدایت شرکت نفت و گاز پارس و کمک پیمانکاران توانستیم سکوها را آماده کنیم.
مجری طرح توسعه فاز ۱۹ پارس جنوبی ضمن اظهار امیدواری برای راه اندازی سکوی ۱۹A تا آبان ماه ۹۵ گفت: انشالله تا آبان ماه ۹۵ سکوی ۱۹A راه اندازی می شود و با برداشت ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گاز در کنار برداشت یک میلیارد فوت مکعبی که از SPD۲ و راه اندازی ۱۹C که هفته آینده انجام می شود، روزانه ۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گاز برداشت کنیم که برداشت ۱ و نیم فاز استاندارد به شمار می رود.
برداشت ابتکاری ۱۰۰ میلیون مترمکعب گاز از سکوی اقماری
حمیدرضا مسعودی، خط لوله بای پس سکوی SPD۲ فاز ۱۹ را ابتکاری در فاز ۱۹ برشمرد و گفت: با اتصال سکوی SPD۲ از طریق خط لوله ۳۲ اینچ به پالایشگاه فاز ۱۹ در حال حاضر بدون انتقال گاز به سکوی اصلی ، روزانه ۳۳۰ میلیون فوت مکعب گاز به پالایشگاه ارسال می شود و پس از شیرین سازی در ردیف ۴ پالایشگاه به خط لوله سراسری تزریق می شود.
وی ادامه داد: ارسال مستقیم گاز از سکوی اقماری به پالایشگاه اقدامی بی سابقه در پارس جنوبی بود که به دست متخصصان دست اندرکار فاز ۱۹ پارس جنوبی میسر شد و در واقع قبل از راه اندازی فاز، گاز را به مدار آوردیم و بدین ترتیب پس از شیرین سازی، روزانه ۷ میلیون متر مکعب گاز به خط لوله سراسری ارسال می شود؛ تاکنون در مجموع ۱۰۰ میلیون مترمکعب گاز از این طریق از میدان مشترک گاز به شبکه سراسری انتقال داده شده است.
مسعودی با اشاره به اینکه هفته آینده با راه اندازی سکوی ۱۹C امکان برداشت روزانه ۲۵ میلیون متر مکعب گاز از فاز ۱۹ فراهم می شود گفت: با آماده شدن پالایشگاه فاز ۱۹ و امکان ذخیره سازی میعانات گازی می توانیم از این میزان گاز برای تولید گاز شیرین و میعانات گازی بهره برداری کنیم.
صادرات نخستین محموله میعانات در دو روز آتی
مجری طرح توسعه فاز ۱۹ پارس جنوبی ضمن تأکید بر اینکه نخستین محموله میعانات گازی فاز ۱۹ پارس جنوبی آماده بارگیری است گفت: امیدواریم ظرف ۲ روز آتی، نخستین محموله میعانات گازی فاز ۱۹ که ارزشمند ترین محصول پالایشگاه به شمار می رود از طریق میترینگ مشترک با فاز ۱۲ و گوی شناور فاز ۱۲ بارگیری و صادر شود.
وی به عملیات تکمیل پالایشگاه فاز ۱۹ اشاره کرد و گفت: با آغاز تولید از سکوی ۱۹C در هفته آتی باید ردیف یک پالایشگاه برای فرآورش گاز آماده شود و امیدواریم این کار به صورت همزمان آغاز شود؛ همچنین برای ذخیره سازی و تثبیت میعانات نیز فعالیت ها در پالایشگاه در حال انجام است.
حمل دو سکو به طور همزمان؛ بلوغ دانش داخل
مسعودی به بارگیری سکوی ۱۹A اشاره کرد و گفت: بارگیری این سکو از ۲۷ خردادماه آغاز شده و تا روز ۲۹ خرداد این عملیات به اتمام می رسد و طی ۱۵ روز آینده عملیات مهار دریایی (SeaFasting) انجام می شود؛ در این زمان عملیات بارگیری سکوی فاز ۲۱ نیز به اتمام می رسد و احتمالا ۱۵ تیرماه ۲ سکو به سمت خلیج فارس حرکت می کنند.
وی حمل ۲ سکو به طور همزمان را نشان از بلوغ دانش و توانمندی متخصصان داخلی دانست و گفت: انجام عملیات حمل ۲ سکو به صورت همزمان علاوه بر جلوه توان و دانش داخلی، هزینه های حمل را به مقدار زیادی کاهش می دهد و علاوه بر آن زمان اجرای پروژه های طرح های پارس جنوبی را نیز به حداقل می رساند.
مسعودی به فعالیت متوسط روزانه ۵۰۰ نفر از زمان آغاز ساخت سکوی ۱۹A اشاره کرد و گفت: پیش از این عملیات بارگیری و حمل سکوها توسط شرکت های خارجی از جمله هلندی ها و در زمان تحریم ها از سوی هندی ها انجام می شد، اما امروز این عملیات به دستان توانمند پیمانکار و نیروی داخلی صورت می گیرد و نیرو یا پیمانکار خارجی برای عملیات حضور ندارد.
وی به زمان بندی دقیق پروژه اشاره کرد و گفت: ۶۰ درصد از عملیات پیش راه اندازی این سکو قبل از حمل انجام شده و باقی عملیات راه اندازی آن در محل سکو انجام می شود.
مسعودی تجربه به دست آمده در فازهای ۱۲، ۱۷ و ۱۸ و نصب سکوی ۱۹C را ارزشمند دانست و گفت: این تجربه موجب شده که نصب سکوی ۱۹A با سرعت بیشتری انجام شود و در واقع با انتقال دانش این عملیات به داخل، متخصصان ما توانمند تر شده اند؛ در واقع مجموعه دانشی که در شرکت نفت و گاز پارس و شرکت تأسیسات دریایی کسب شده به سرعت عمل و دقت عملیات ما کمک کرده است.
راه اندازی ردیف ۱ پالایشگاه در تیرماه
مجری فاز ۱۹ پارس جنوبی با تشریح پیشرفت ساخت پالایشگاه این فاز گفت: واحد های ورود گاز دریا به پالایشگاه (Reception Facilities) به طور کامل راه اندازی شده و سرویس های جانبی پالایشگاه تمام واحدها به بهره برداری رسیده است.
وی افزود: برق پالایشگاه به طور کامل در سرویس است و ردیف ۴ واحد شیرین سازی که مهمترین واحد فرایندی پالایشگاه به شمار می رود به طور کامل راه اندازی شده و هم اکنون ۷ میلیون متر مکعب گاز روزانه به شبکه سراسری تزریق می کند.
مسعودی به راه اندازی دیگر ردیف های شیرین سازی در آینده نزدیک خبر داد و گفت: ردیف یک در حال راه اندازی است و امیدواریم همزمان با راه اندازی سکوی ۱۹A در تیرماه، این ردیف هم برای دریافت گاز آماده باشد.
تکمیل فاز ۱۹ تا پایان سال
حمیدرضا مسعودی پیشرفت کل پروژه فاز ۱۹ را ۹۳ درصد دانست و تصریح کرد: امیدواریم تا پایان سال جاری فاز ۱۹ تکمیل شود؛ اما واحد های شیرین سازی، دریافت گاز و تثبیت میعانات گازی تا پایان شهریور تکمیل می شود و تنها بحث های استحصال گوگرد در پالایشگاه ، بحث تکمیل واحد LPG treatment و تولید LPGاست که در نیمه دوم سال با پیمانکار دنبال می شود.
مسعودی ادامه داد: SPD۲ در حال بهره برداری است و سکوی ۱۹A هفته آینده به بهره برداری می رسد، ۱۹C نیز که امروز حمل می شود و تا پایان تیرماه راه اندازی می شود و سکوی ۱۹B هم انشالله تا پایان آذر ماه ۹۵ به بهره برداری می رسد؛ در بخش دریا نیز سکو ها و پلتفورم ۹۲ درصد پیشرفت داشته و با راه اندازی سکوی A و B تکمیل می شود.
تجلی توانمندی سازندگان داخلی
مسعودی به راهکارهای مواجهه با تحریم ها اشاره کرد و گفت: در زمان تحریم ها پیمانکار از روش های جایگزین برای تأمین کالا و انتقال ارز استفاده کرد و در واقع این کار باعث شد ما به سازندگان داخلی اعتماد کنیم و پیمانکاران توانستند هم به لحاظ کیفیت و هم به لحاظ کمیت تولید خود را ارتقا دهند.
وی به توانمند سازی سازندگان داخلی اشاره کرد و گفت: در بخش مهندسی و اجرا کار تقریبا به طور کامل از سوی متخصصین داخلی انجام شد و آنها پیشرفت خوبی در این مدت داشته اند و تجربه خوبی در این زمینه کسب شد.
مجری طرح توسعه فاز ۱۹ پارس جنوبی در پایان ضمن اشاره به اهمیت حمایت از سازندگان داخلی گفت: باید از پیمانکاران داخلی حمایت و به آنها اعتماد شود؛ از طرفی هم پیمانکاران موظف هستند کیفیت و مشخصات فنی که کارفرما مد نظر دارد را هدف قرار دهند تا تولید پایدار و مستمر و صیانتی کلید خورد ؛ دوم اینکه در زمان مقرر تولید را انجام دهند و زمان بندی پروژه را خدشه دار نکنند.
بر اساس این گزارش، فاز ١٩ پارس جنوبی پیشتاز اجرای طرح های جدید توسعه میدان های گازی پارس جنوبی است که اردیبهشت ماه امسال شیرین سازی و تزریق گاز شیرین از این فاز به شبکه سراسری انجام شد. در پالایشگاه گازی فاز ١٩ پارس جنوبی روزانه حدود ۵٧ میلیون مترمکعب مخلوط گاز ترش، میعانات گازی، آب و سایر ناخالصی ها از تاسیسات دریایی دریافت و پس از پالایش به محصولات قابل مصرف تبدیل میشود. طرح توسعه فاز ١٩ میدان گازی پارس جنوبی در خردادماه سال ١٣٨٩ از سوی شرکت نفت و گاز پارس، در قالب یک قرارداد EPC قیمت مقطوع به کنسرسیومی متشکل از شرکت های پتروپارس لیمیتد و پتروپارس ایران (برای اجرای تاسیسات خشکی و عملیات حفاری) و شرکت تاسیسات دریایی (برای ساخت و اجرای سکوهای دریایی و خطوط لوله زیردریایی) و با رهبری شرکت پتروپارس واگذار شد.