پایگاه اطلاعات و فناوری فراساحل ایران

انواع سازه‌های مناسب برای دریاهای عمیق

0

وجود ذخایر نفت و گاز در دریاهای عمیق، اهمیت پرداختن به مقوله سازه‌های مناسب برای استخراج نفت از این دریاها را نشان می­‌دهد. در این فصل توضیحات کلی در مورد انواع سکوهای مناسب برای دریاهای عمیق آورده شده است. چنین مطالعاتی به منظور اتخاذ تصمیم بهینه در مورد انتخاب نوع و خصوصیات سکوی حفاری و استخراج، ضروری می­‌باشد.

دریای خزر به علت عمق بسیار بیشتر نسبت به دریاهای جنوبی کشور، دارای شرایط ویژه‌ای در تمام مراحل مربوط به کشف، حفاری، استخراج و انتقال نفت و گاز می باشد. استخراج نفت در دریای خزر بر اقتصاد کشورهای مجاور آن تأثیر قابل ملاحظه‌ای دارد.

برای کشور ما علاوه بر مسائل اقتصادی، اعمال حاکمیت بر بزرگترین دریاچه جهان، دارای اهمیت زیادی می باشد. از طرف دیگر سایر کشورهای منطقه، فعالیت های گسترده ای را در زمینه استفاده از منابع نفتی این دریا آغاز کرده اند. در نتیجه، انجام چنین مطالعاتی برای کشور ما دارای اهمیت خاصی می باشد.

در این فصل توضیحات کلی در مورد آمار و انواع سکوهای مناسب برای دریای عمیق آورده شده است. نیاز بشر به انرژی و وجود ذخایر نفتی در دریاهای عمیق، اهمیت پرداختن به مقوله سازه‌­های مناسب برای استخراج نفت و گاز از دریاهای عمیق را نشان می­‌دهد. بخش قابل ملاحظه ای از ذخایر انرژی در اعماق زیاد دریاها قرار دارد.

به منظور حفاری و استخراج نفت و گاز از دریاهای عمیق باید از ایده‌هایی فراتر از سیستم‌های مناسب برای آب‌های کم‌عمق استفاده نمود. تاکنون چندین نوع سازه مناسب برای استخراج از دریاهای عمیق طراحی شده و در نقاط مختلف دنیا استفاده می­‌شود.

برای حفاری در آب­‌های عمیق می­‌توان از انواع مختلف سازه نظیر شناورها (Submersibles) ، نیمه‌شناورها (Semi-Submersibles) و یا کشتی‌های حفاری (Drill ships) استفاده نمود. همچنین به منظور استخراج و تولید می‌توان از انواع مختلف سیستم‌های تولید شناور (Floating Production System, FPS) نظیر نیمه شناورها، سکوی دارای پایه کششی (Tension Leg Platform, TLP) ، سکوی اسپار (SPAR Platform, SPAR) و یا سیستم بهره‌برداری، ذخیره و تخلیه (Floating Production Storage and Offloading, FPSO) استفاده نمود. در این فصل انواع این سازه‌ها مورد بررسی مختصر قرار گرفته است.

در اوایل شناخت منابع نفتی، استخراج نفت، بیشتر از مناطق کم‌عمق صورت می ­‌گرفت، به مرور با کاهش ذخایر این بخش­‌ها و ­علاوه بر آن اثبات وجود نفت در مناطق عمیق­‌تر، امروزه در نقاط مختلفی از دنیا به صنایع استخراج نفت از آب­‌های عمیق پرداخته می­‌شود.

دراینجا به­‌طور خلاصه کلیاتی در مورد سکوهای مختلف که برای آب­­‌های عمیق مناسب هستند، مورد بررسی قرار می­‌گیرد. در برخی از سکوهای دریاهای عمیق، ایده‌ی کلی، استفاده از تعادل شناوری سازه فوقانی می­‌باشد. در بعضی نیز نظیر آب­‌های کم‌عمق، وزن سازه به کف دریا منتقل می­‌گردد. در شکل ۱٫۱ انواع سازه­‌های مناسب برای آب­‌های عمیق نشان داده‌شده‌است.

سازه‌های مناسب برای دریاهای عمیق

شکل ۱٫۱ انواع سکوهای مناسب برای آب‌های عمیق

 سکوی ثابت (Fixed Platform, FP)

از این نوع سکو برای استخراج نفت از آب‌­های کم‌عمق استفاده می­‌گردد. این نوع سازه حداکثر تا عمق ۳۰۰ متری می­‌تواند مورد استفاده قرار‌گیرد. در شکل ۱٫۲ سکوهای ثابت در عمق بیشتر از ۳۰۰ متر و شرکت سازنده و محل نصب آن‌ها نشان داده شده است.

سکوهای ثابت در عمق بیشتر از ۳۰۰ متر

شکل ۱٫۲ سکوهای ثابت در عمق بیشتر از ۳۰۰ متر (شرکت سازنده و محل نصب)

اخبار مربوط به تکنولوژی فراساحل را اینجا بخوانید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.