پایگاه اطلاعات و فناوری فراساحل ایران

آیا توتال دوباره از پارس جنوبی خارج می‌شود؟

0

اظهارات جدید پاتریک پویانه مدیرعامل توتال نشان می‌دهد که این شرکت فرانسوی برای ادامه کار در فاز ۱۱ میدان گازی پارس جنوبی منتظر اقدام کنگره آمریکا در قبال توافق هسته‌ای ایران و سپس نظر دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا در مورد تمدید یا عدم تمدید تعلیق تحریم‌های هسته‌ای ایران است.

به گزارش پایگاه اطلاعات و فن آوری به نقل از نکونیوز : پاتریک پویانه مدیرعامل توتال در مصاحبه با “سی ان ان مانی” گفته است: اگر توتال به «دلایل حقوقی» و به «تغییر رژیم تحریم‌های» ایران، نتواند قرارداد امضاء شده با ایران برای توسعه فاز ۱۱ میدان گازی پارس جنوبی را عملیاتی کند، در این پروژه «تجدیدنظر» خواهد کرد.

پویانه گفته است: اگر یک رژیم تحریمی در قبال ایران وجود داشته باشد، ما باید به دقت آن را در نظر بگیریم. ما در آمریکا کار می‌کنیم؛ دارایی‌هایی در آمریکا داریم و اخیراً صاحب دارایی‌های بیشتری نیز در آمریکا شده‌ایم.
توتال هفته پیش حضور خود در صنعت نفت و گاز آمریکا را افزایش داد و در یک پروژه ال ان جی در ایالت لوئیزیای آمریکا، سرمایه‌گذاری کرد.

پویانه در مورد شرایط پروژه توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی گفته است: ما روی پروژه کار می‌کنیم، مناقصه‌ها را برگزار کرده‌ایم و باید قراردادها را تا ژانویه ببندیم. من امیدوارم که تا آن موقع کنگره آمریکا، پاسخی برای [درخواست‌های] ترامپ [در مورد توافق هسته‌ای] داشته باشد و رئیس جمهور آمریکا نیز باید تا آن زمان گواهی [مربوط به تعلیق تحریم‌های هسته‌ای ایران] را تمدید کرده یا تمدید نکند.

اظهارات پویانه حاکی از این است که شرکت توتال برای ادامه کار در پارس جنوبی منتظر تصمیم ترامپ در مورد تداوم یا عدم تداوم تعلیق تحریم‌های هسته‌ای ایران است. طبق قوانین داخلی آمریکا، ترامپ باید در ماه ژانویه در مورد تحریم‌هایی که به واسطه توافق هسته‌ای تعلیق شده‌اند تصمیم‌گیری کند و مدیرعامل توتال صراحتاً به این موعد اشاره دارد.

آیا موضع مدیرعامل توتال تغییر کرده است؟

پاتریک پویانه مدیرعامل توتال اواخر مهر گفته بود که این شرکت نفتی فرانسوی حتی در صورتی که آمریکا، تحریم‌های یک‌جانبه‌ای را علیه ایران اعمال کند به قرارداد گازی چندمیلیارد دلاری امضاء شده با ایران متعهد خواهد ماند و از پروژه توسعه‌ای میدان عظیم پارس جنوبی خارج نخواهد شد.

پاتریک پویانه با لحنی دیپلماتیک گفته بود که شرکت توتال تبعات هر تصمیمی که توسط ترامپ اخذ شود را بررسی می‌کند و اگر قوانینی وجود داشته باشد که این شرکت را به خروج از ایران ملزم سازد، از آن‌ها تبعیت خواهد کرد؛ با این حال اگر اتحادیه اروپا، چین و روسیه بر این باور باشند که توافق هسته‌ای می‌تواند ادامه یابد، توتال پروژه گازی فاز ۱۱ پارس جنوبی را پیش خواهد بود.

در واقع، مدیرعامل توتال در صحبت‌های پیشین، سرنوشت حضور توتال در پارس جنوبی را به اقدام جمعی اتحادیه اروپا، چین و روسیه گره زده بود و نه تحریم‌های یکجانبه آمریکا.

مدیرعامل توتال گفته بود که در صورتی که اتحادیه اروپا، چین و روسیه بر این نظر باشند که ایران به تعهدات خود در قبال برجام عمل کرده و این توافق می‌تواند ادامه یابد، آن‌گاه آمریکا تنها می‌تواند به سراغ تحریم‌های یک‌جانبه برود. در واقع، مدیرعامل توتال اگرچه در اواخر مهرماه سال جاری گفته بود که این شرکت تبعات تصمیم دولت آمریکا را بررسی می‌کند، اما پیشاپیش تصریح کرده بود که اگر تصمیم دولت ترامپ، اعمال تحریم‌های یک‌جانبه باشد، این تصمیم نمی‌تواند مانعی برای حضور توتال در پروژه گازی ایران باشد.

اظهارات جدید پاتریک پویانه مدیرعامل توتال آشکارا به اظهارت قبلی‌اش تفاوت دارد و در اظهارات جدید وی حرفی از موضع اتحادیه اروپا، چین و روسیه در قبال پایبندی ایران به توافق هسته‌ای نزده و تنها به تصیمات کنگره آمریکا و رئیس جمهور این کشور اشاره کرده است.

با این شرایط و با وجود ابهام فراوان در مورد اقدام بعدی ترامپ، معلوم نیست که آیا توتال واقعاً از پارس جنوبی خارج می‌شود یا خیر؟ پاسخ قطعی به این پرسش نمی‌توان داد اما اظهارات اخیر پویانه، خروج توتال از این پروژه را به یک گزینه واقعی تبدیل کرده و احتمال آن را بالا برده است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.